“Werk voor wat je belangrijk vindt”

Als nachtbraker zit GroenLinks Statenlid Bas de Boer (23), student International Security en Recht & Bestuur, te werken aan een planning voor zijn aankomende stage. De volgende ochtend zitten we in een koffietent vlakbij het GroenLinks gebouw en vertelt hij hoe het is om jongste Statenlid te zijn.

De Boer groeide op in Baflo. Zijn ouders zijn niet actief binnen de politiek maar zijn opa was actief lid bij de PvdA. Op de basisschool sloeg hij een klas over en reisde daarom vanaf zijn elfde met de trein naar Groningen. Hierdoor had hij meer kansen; hij kon naar het gymnasium.

“Ik wil voor zoveel mogelijk mensen creëren dat zij ook die kansen hebben en zie de trein als belangrijk middel. Zeker als je uit een dun bevolkte arme regio komt is het belangrijk dat voorzieningen goed bereikbaar zijn.” Geen wonder dat hij Openbaar Vervoer in portefeuille heeft, net zoals Openbaar Bestuur, Burgerparticipatie, Internationalisering, Ruimtelijke Ordening, Informatie en ICT en Sport.

De trein naar Stadskanaal
Het was niet zijn idee, maar De Boer ‘had het geluk’ dat hij zijn Maidenspeech hierover mocht houden. Het vertegenwoordigt waar hij voor staat. Naar Stadskanaal is hij zelf nooit afgereisd, maar kort geleden reisde hij in 1,5 uur met de bus naar Ter Apel (60 km) waar je met de auto een uur over doet. De prijs voor een retourtje Groningen-Ter Apel is 21 euro.* De afstand is vergelijkbaar met een reis van Amsterdam Sloterdijk naar Utrecht Centraal. Daar doet de trein 33 minuten over. “Toen ontdekte ik hoe lang je erover doet om in die uithoek te komen.”

Het is nu tijd
Begin 2017, kort voor de verkiezingen in Amerika, werd hij lid van GroenLinks. Hij voelde een morele plicht: “Ik kan een verschil maken, dus ik moet een verschil maken.” Na een half jaar slapend lid te zijn dacht hij: Het is nu tijd. De Boer werd penningmeester en fondsenwerven voor het campagneteam voor de gemeenteraadsverkiezingen en stelde zich toen ook al verkiesbaar. Er waren meer ervaren kandidaten die gekozen werden. Daarna stelde hij zich kandidaat voor de provincie. Dat sluit beter aan bij zijn specialisaties, keuze van studie en interesses. Zijn weg vinden binnen de staten leek eerst een grote taak, maar dat viel uiteindelijk mee. Soms merkt hij wel een generatiekloof met oudere Statenleden maar over het algemeen matcht het prima.

Werken voor iets belangrijkers dan geld
“Focusing your life solely on making a buck shows a certain poverty of ambition. It asks too little of yourself. And it will leave you unfulfilled. It’s only when you hitch your wagon to something larger than yourself that you realize your true potential.” – Barack Obama, 2006
Deze quote, op zijn profiel van de GroenLinks website, heeft hij gekozen omdat het ook zijn motivatie is voor het leven om niet alleen voor geld te werken maar voor iets groters, iets belangrijkers. “Als we werken voor wat we belangrijk vinden zou de maatschappij een stuk gelukkiger zijn. Veel mensen hebben die keuze niet, juist dat moeten we aanpakken. Onze afhankelijkheid van het financiële systeem moet minder worden. Mensen zouden moeten durven erkennen dat dat anders moet.”

Simpelweg je mond open doen
Als ik vraag naar zijn belangrijkste boodschap wil hij ‘Het kan!’ zeggen, maar ziet dat als stelen van Obama. Hij gelooft dat er meer mogelijk is dan veel mensen denken en dat er hoop is. “Ik heb het gevoel dat mensen te negatief tegen dingen aankijken en te snel opgeven om verandering teweeg te brengen. Maar als je het écht zou willen dan kan het. Je kunt dingen veranderen. Ik ben ook maar een drieëntwintigjarige die zichzelf niet heel speciaal vindt maar ook ik kan verandering teweeg brengen door onvoorwaardelijke inzet en simpelweg mijn mond open te doen, hele makkelijke dingen eigenlijk.” In het begin was het spannend. Als Statenlid vertegenwoordigt hij de inwoners van Groningen, zijn woorden hebben invloed.

Voetbal op de achtergrond
Bordspelletjes vindt hij erg leuk maar eigenlijk doet hij te weinig aan ontspanning. Wel neemt hij tijd om met zijn vriendin op de bank te zitten. Hij kijkt ook graag voetbal, maar meestal staat dat op de achtergrond aan terwijl hij bezig is met iets anders.

Andere meningen
Sinds hij in de politiek zit spreken veel mensen met hem over politiek. Daardoor hoort hij veel andere meningen. Ook met zijn vriendin heeft hij wel eens een meningsverschil. Dan voelt hij zich uitgedaagd om nieuwe argumenten in te brengen en wil hij haar stiekem nog steeds overtuigen; “ik ben nogal koppig, maar meestal hebben we respect voor elkaars mening”.

Burgerparticipatie
De Boer zoekt manieren om burgers te betrekken bij de besluitvorming. De huidige middelen zijn vaak onbekend en het referendum is beperkt. Dan wordt de burger niet betrokken bij het maken van een besluit, maar mogen ze oordelen over een politiek besluit. Alsof een architect een tekening maakt van een huis en de toekomstige bewoners alleen maar ja of nee mogen zeggen zonder enige toelichting. Hij wil mensen de kans geven om vroegtijdig input te geven. “Dan kun je verder komen.”

‘De woning schaarste is erger dan Amsterdam’
De stad Groningen heeft de meest krappe woningmarkt van Nederland. Mensen komen moeilijk aan een huis, dat ondervindt De Boer zelf ook. In de populaire studentenstad, waar 37 procent alleenwonend is, zijn haast geen betaalbare starterswoningen. Eenpersoonshuishoudens geven voorkeur aan wonen in een stad, maar “de stad is aan zijn limiet en natuur vinden we ook belangrijk”. In omliggende gemeenten wordt op dit moment ingezet op levensloopbestendige woningen. Misschien moet de focus verlegd worden naar het aantrekken van starters?

Betere voorzieningen en bereikbaarheid
Volgens De Boer moeten voorzieningen en bereikbaarheid in omliggende gemeenten verbeterd worden, dan is de stap volgens hem kleiner om buiten de stad naar een woning te zoeken. Gemeenten van krimpregio’s, die interesse hebben in ‘vers bloed’, en mee willen werken aan een gezamenlijk woningplan stelt hij daarom ook veel vragen. Het moet eerst duidelijk zijn waarom mensen er nu niet willen wonen en welke veranderingen prioriteit hebben.

Het moet levendig zijn
Het jongste statenlid vindt het belangrijk dat er iets te doen is in of nabij zijn woonplaats: ‘Ik wil op een avond naar de bioscoop kunnen gaan, een biertje drinken in een gezellige kroeg of naar een sportwedstrijd gaan. Ook moet er ov zijn waarmee ik van A naar B kan gaan indien mijn fiets kapot is. Het moet levendig zijn met af en toe een leuk evenement.’

* Op internet lijkt de reis goedkoper te zijn, maar via Stadskanaal is de reis duurder dan via Emmen.

Janneke Brouwer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.