In ontwikkeling

Het gaat om het wordingsproces: jezelf worden. In de afgelopen twee jaar volg ik lessen aan de schrijversvakschool. De schrijftechnieken, onderzoekstechnieken, interviewtechnieken en observeer vaardigheden die ik ontwikkel helpen me om een betere schrijfster te worden, in de stille hoop dat mijn eigen boek méér wordt dan een reisdagboekje.

Al van jongs af aan heb ik een sterke wil om mijn eigen pad te gaan. Zo heb ik gekozen om freelance schrijfster te worden. Een vakgebied waar geen tekort is. Gelukkig mag ik steeds meer teksten schrijven in opdracht en zal mijn portfolio meer gevuld worden.

Het boek dat ik schrijf is nog in ontwikkeling. Het is soms confronterend hoe perfectionistisch ik ben. Misschien is het faalangst, maar ik herschrijf een stuk liever tien keer dan dat ik een boek ‘uitgeef’ dat mensen direct weer aan de kant leggen. En toch zit ik dag na dag achter het oude bureau van de opa waarnaar ik vernoemd ben, Jan de Jonge.

Om een betere schrijfster te worden en mijn portfolio uit te breiden werk ik ook aan kleine opdrachten waarvan achteraf bepaald wordt ‘wat het waard’ is, zonder risico’s. Stuur me een opdracht en ik stuur je binnenkort een uitwerking. Jij bepaalt mijn factuur. Zo blijven we allemaal in ontwikkeling, ook in een tijd waarin de wereld lijkt stil te staan. Hoewel ik liever niet te veel stil sta….

Mijn lief, Joey, helpt me om een betere windsurfer te worden.