Bluegrass, Charity, NYC, Guns, Singing

To transalate this blog you can select your language at the bottom of this website. 

Gisteren vertelde ik iemand over mijn jarenlange traditie van evaluatie op mezelf. Zo af en toe schrijf ik op wie ik wil zijn. Ik schrijf een lijstje met dingen zoals ‘ik rij motor’ ‘ik ben gezond en sportief’ ‘ik schrijf en lees boeken’ en ‘ik bel mijn vrienden en familie regelmatig’. Allemaal concrete punten die in mijn keuken aan de muur hingen. Dat is iets waar ik op kan focussen en dat me helpt herinneren aan wie ik wil zijn. Soms vergeten we dat namelijk. Ik in ieder geval wel. Ooit leerde ik namelijk dat je je eigen gedachten kunt sturen. Als je dit soort dingen tegen jezelf zegt gaat je brein het langzaam geloven en zullen je gedragingen je brein sneller volgen. Helaas werkt het waarschijnlijk ook richting het negatieve. Als je jarenlang gefocust hebt op het feit dat je niet wil worden zoals je vader (of moeder) dan ben je waarschijnlijk inmiddels een beetje geworden zoals hij. Zoals Mahatma Ghandi ooit zei:

Carefully watch your thoughts, for they become your words.
Manage and watch your words, for they will become your actions.
Consider and judge your actions, for they have become your habits.
Acknowledge and watch your habits, for they shall become your values.
Understand and embrace your values, for they become your destiny.

 

Met deze gedachte ben ik gisteren in slaap gevallen. Het is belangrijk om te bedenken wat we willen doen en waar we tijd aan willen besteden. Tijd is namelijk kostbaar en als je je tijd besteed aan werk dan heb je weinig tijd voor familie of vrienden. Maar wat of wie verdient jouw tijd? En hoeveel tijd besteden we aan onze eigen dromen? Mijn tijd is de afgelopen weken gegaan naar van alles en nog wat.

Ik heb mijn verzekering gevraagd of ze iets wilden vergoeden van de dingen die naar de bodem van de Stille Oceaan gegaan waren. Helaas, zoals ik eigenlijk al wist, zeiden ze nee. Buiten territoriale zee ben je helaas niet verzekerd. Tenminste niet met een Allianz Globetrotter verzekering. Daarna kreeg ik uitslag in mijn nek wat leek op Poison Ivy. Ik ben naar de Urgent Care in Shippensburg gegaan en kreeg Prednison. Na vijf dagen moest ik stoppen en het leek prima, maar na een halve week kwam het terug. Na mijn tweede bezoek werd het door een andere arts beoordeeld als een allergische reactie op iets. Inmiddels verdenk ik de jacuzzi. Er bestaat zoiets als een hot tub bacterie en beide keren begon de uitslag en het jeuken ongeveer een dag nadat ik in de jacuzzi was. Inmiddels is het bijna weg dus we hoeven ons geen zorgen meer te maken. Ook de hond, mijn lieve vriend Boba, knuffel ik weer. En gelukkig worden deze twee bezoekjes wel vergoed door mijn verzekering.

DSCF0920

Waar mijn tijd verder naartoe gaat is: Eén of twee yogalessen per week. Een paar bezoekjes aan het zwembad en fitness om fit te blijven. Ik heb stamppot boerenkool en bitterballen gemaakt. Een 4-daagse trip naar New York waar ik met mijn vriendin Angela heb rondgestruind en naar de ‘David Bowie is’ expositie ben geweest. Ik heb twee avonden boeken gesorteerd voor een goed doel van een vriendin van Katy. Oh ja en zoals je hierboven ziet hebben we getuinierd voor een park van Rotary.

Ik ben meegenomen naar een bluegrass optreden in Harrisburg. En in diezelfde stad heb ik afgelopen zaterdag meegelopen voor de March of our lives.

Verder heb ik een bucketlist wens mogen vervullen! Schieten! Het voelde een beetje raar om op zaterdag de March of our Lives te lopen en geconfronteerd te worden met de hoge aantallen schietpartijen en dan de volgende dag met veel plezier een 5-tal verschillende wapens af te vuren. Is dat hypocriet? We waren bij een officiële club waar een vriend van Alan lid van is en ons als gast mee mocht nemen. Het was erg koud maar ook erg leuk. De kleiduiven kwamen meestal van twee verschillende kanten en ik denk dat het me twee keer gelukt is om ze allebei te raken en ongeveer zes keer raakte ik er één waardoor ik niet als laatste eindigde en vooral in het begin de groep heren met wie ik was verraste met mijn talent.

De afgelopen week wilde ik maar al te graag tijd maken voor mijn blog. Ik heb zelfs al een heel stuk geschreven en wilde daar foto’s aan toe voegen maar dat kostte zoveel tijd dat het laat werd en ik ging slapen. En daarna werd ik afgeleid door iets anders…

Vorige week donderdag gingen Katy en ik naar een open mic avond bij The Tought Lot, een plek waar lokale artiesten en creatieve geesten de ruimte krijgen om kunst en muziek te maken of te presenteren. Er zijn goedkope kantoorruimtes, een studio, tattooshop, een muziekwinkel en een koffiezaakje met lokaal geroosterde koffie. Ze hebben een maandelijkse open mic en er waren een aantal erg goede artiesten. Die avond sprak ik met Katy af dat we ons zouden inschrijven voor de volgende open mic op een andere locatie in Shippensburg. Aan het einde stelde Katy me voor aan Evan Crider, één van de vrijwillige organisatoren die zelf ook een paar nummers zong. Hij treed regelmatig op en krijgt daarvoor een paar centen. Zoals voor velen… niet genoeg om van te leven maar voldoende om er met plezier een avond voor vrij te maken en een paar mensen te inspireren. Want daar doe je het toch voor. Een lach, een dankbaar mens, een romantisch etentje van een oud stel dat hun jubileum viert, en ga zo maar door. Mensen worden blij van muziek.

Zaterdagavond mocht ik mee met Evan naar een optreden van hem in een leuk restaurant. Hij zong naar zijn idee zo’n 36 liedjes! Ik heb nog een lange weg te gaan maar ooit doe ik dat ook. Eén van de dingen op mijn lijst is ‘Ik zing en ik speel gitaar’. Een van mijn reisdoelen was meer tijd besteden aan liedjes schrijven, optreden en mensen blij maken. Mijn kerkelijke opvoeding en twee zussen die erg goed kunnen zingen hebben me geholpen om mijn stem te ontwikkelen. Bij ons in de familie Brouwer zingen we graag na het eten. Vaak meerstemmig. Dan zing ik meestal de tweede, derde of vierde stem. Het liefst iet te hoog en vooral makkelijk. Mijn moeder zei dan altijd dat we ons moesten opgeven voor Idols. Dat is er nooit van gekomen. Maar nu had ik me opgegeven voor de volgende open mic in Shippensburg. Gelukkig ken ik hier niet al te veel mensen.

Als je iets wilt doen is het soms fijn om een afspraak te maken, een deadline. Nou die had ik dus. Ik ging optreden. Maar hoe en wat? Om wat extra ‘veiligheid’ in te bouwen vroeg ik Evan of hij iets wilde oefenen. Hij kwam maandag langs en we oefenden drie nummers. Dat ging best goed. Katy oefende ook mee en de volgende dag heb ik de hele dag lopen oefenen. Het lied ‘Little Talks’ van Of Monsters and Men zoals van Julia Sheer deze zingt was een mooi duet. De andere twee nummers waren ‘Michel’ van Anouk en ‘I won’t give up’ van Jason Mraz.

 

This slideshow requires JavaScript.


Toen we gisteren aankwamen bij de Open Mic at University Grille in het Shippen Place hotel was al snel duidelijk dat het een drukke avond was. Alan had me verteld dat ik zenuwachtig moest zijn dus dat was ik een beetje. Gezonde spanning kon ik hier niet echt goed vertalen… Dat wordt zoiets als: I’m healthy nervous ;). Ik schreef me in als 5e. Ik wilde niet als eerste. Dus Evan nam die taak op zich. Daarna was Katy aan de beurt met twee andere muzikanten waar ze af en toe mee optreed. Ook had ze zelf een paar nummers. Daarna mocht ik. Helaas was de batterij van de versterker van mijn gitaar leeg waardoor ze me een andere gitaar gaven die misschien niet goed gestemd was of waarmee ik gewoon niet zo goed uit de voeten kon maar ach… ik focuste op het zingen en Evan op het gitaarspelen dus uiteindelijk kwam het allemaal goed. Het blijft bijzonder hoe je geen seconde bang bent voor een heftige storm op zee en toch als je opeens je eerste optreden hebt ben je toch nerveus. Ik vertelde ze dat ik dit normaal gesproken niet doe. Daar konden ze om lachen gelukkig. En toen we eenmaal gingen werd het steeds makkelijker. Aan het einde vond ik het zelfs leuk. Een jonge meid aan de bar zong het hele liedje ‘Little Talks’ mee. Dat gaf me een goed gevoel. Iemand zien genieten terwijl je optreed is motiverend. De andere muzikanten Nick, TJ, Jan waren positief over het resultaat en de organisator Mike Kell stelde voor dat Evan en ik zaterdag de opening doen voor een avond waar hij gaat optreden met zijn band. We krijgen er zelfs een beetje geld voor! Als laatste pakte de restaurant manager een gitaar en begon ook te zingen. Eén voor één zag je alle gezichten stomverbaasd (als je die gezichten zag begrijp je het woord ook ineens beter) kijken wat er gebeurde. Niemand had hem ooit zien of horen spelen en zingen maar wat een geluid had die man! Prachtig.

 

Waar het voor mij op neer komt is dat we tijd moeten maken voor wat we echt leuk vinden. Wie ben je en wat wil je doen? Doe je wat je wilt? Ben je restaurantmanager en wil je zingen? Organiseer een open mic avond en stap zelf het podium op. Of misschien wil je die droom om artiest te worden najagen en zeg je je baan op. Heb je rechten gestudeerd maar wil je personal trainer worden? Mijn vriendin Lotte is hiervan een gouden voorbeeld en zo zijn er nog meer mensen in mijn omgeving die talent ontwikkelen in gebieden waar ze niet voor naar school gegaan zijn. Na een studie toerisme kan je ook kunstenares worden en een inkoper kan ook een hele goede kledingontwerpster zijn. Denk na over wat je doet. Denk nog eens. Haal je alles uit jezelf wat er in zit? Of hou je stiekem nog een parel verborgen?

Morgen ga ik een paar motoren bekijken. Hopelijk kan ik daar één van kopen en dan vertrek ik waarschijnlijk begin volgende week om richting Lake Tahoe te gaan en weer terug. Dan ben ik eind mei terug en vlieg ik dan naar IJsland waar ik een paar dagen met mijn beste HAVO vriendinnetje Evelien rond mag reizen en dan vlieg ik alweer terug naar Nederland. De tijd vliegt voorbij! Ik voel me gelukkig en dankbaar. Dankbaar voor ontmoetingen, kansen en lieve mensen overal op deze wereld.

Liefs Janneke

N.B. Taya wordt nog steeds gemist. In het lied Little Talks zingen ze… Though the truth may vary, this ship will carry our bodies safe to shore. Het deed me even denken aan Taya. You’re gone gone gone away. I watched you dissapear.

Denk
Denk nog eens

Waarom doe je zo
Waarom doe je dat wat je doet

Maar waarom echt?
Maar waarom doe je dan niet wat je echt wil doen?

Houdt angst je tegen?
Weerhoudt onzekerheid je?

Wie wil je zijn?
Wat wil je doen?

Morgen is een nieuw hoofdstuk
Elke dag een ongeschreven pagina

Maar denk eerst
Denk nog eens
Denk

 

 

1 Comment

Comments are closed.