Dag 13 & International Woman’s Day

Het is vandaag dag 13 aan land. Bijna drie weken geleden, zaterdagavond 24 februari, gingen we aan land in Valdivia. Op dinsdagmiddag 27 februari arriveerde ik in Shippensburg. Toen Alan me die middag ophaalde van het vliegveld in Washington en we op de weg terug in een file terecht kwamen begon hij te zuchten: “This is America: trucks, malls and cars.” Later die dag zei Alan: “I want to go back on the water”. Hij is sindsdien druk online boten aan het bekijken zodat hij zo snel mogelijk weer de zee op kan gaan.

Het is erg moeilijk om een ritme te vinden. Maar ik weet dat een ritme belangrijk is. Daarom heb ik besloten weer ‘terug’ te gaan in het ritme dat ik had. Gisteravond heb ik mijn mobiele telefoon zo ingesteld dat hij zichzelf uitschakelt om 23:00 uur en weer aangaat om 7:00 uur. Mijn wekker gaat om 7:00 uur, ik ging uit bed, deed 5 keer een zonnegroet en besloot de douche nog even over te slaan omdat we zo gaan zwemmen. Daarna dronk ik een glas water, maakte ik een kop koffie en besloot die buiten op te drinken. Ik liep met de hond, Boba, een groot rondje buiten om het huis waarbij ik zijn bal zo ver mogelijk weg gooide en hij deze braaf terugbracht. Het was erg koud maar de vogels floten en de zon scheen op mijn gezicht. Rond 8:00 uur maakte ik mijn havermout ontbijt en toen begon het serieuze werk. Er waren een aantal berichten in ‘Mijn Overheid’ en de hardlooplegging die ik gisteren gekregen had heeft een klein gaatje dus die moet geruild worden. Na het ontbijt moeten eerst de saaie dingen geregeld worden. Zodat ik daarna leuke dingen kan regelen, zoals het schrijven van een blog en een planning maken voor mijn reis.

Het leven gaat door. Die zin begrijp je ineens erg goed als er iets gebeurt waarbij je het liefst even stil staat. Taya is gezonken. We zijn gered op de Stille Oceaan. Maar hier en nu gaat alles gewoon weer door. Mensen krijgen baby’s, gaan uit elkaar, gaan hun huis verbouwen of zijn bezig met een nieuwe baan. Tijd is beperkt en we willen het allemaal zo goed mogelijk gebruiken. Op een of andere manier voelt het alsof alles snel moet. Misschien komt het doordat Alan en ik zo lang op zee geweest zijn. Daar wordt je niet ‘lastig gevallen’ door nieuws, berichten, telefoontjes, verwachtingen etc. etc. Op zee hadden we rust. Ik ben gaan nadenken hoe ik dat gevoel op land terug kan krijgen.

Hier mijn stappenplan om tot mezelf te komen en de rust terug te vinden zoals ik dat voelde toen ik midden op de oceaan was:

 1. alleen zijn (ook met twee mensen op een boot kan je ‘alleen’ zijn),
 2. in de stille natuur (zoals een tuin, een bos, het strand, een rivier, de maan, een sterrenhemel)
 3. weg van apparaten (zonder telefoon, klok, laptop, camera, auto)
 4. wees stil en observeer (kijk naar de lucht, luister naar de vogels, voel de wind, ruik de natuur)
 5. doe dit minimaal 15 minuten

Mocht ik ooit weer een huis kopen dan zal dat zeker een huis zijn waar ik deze rust kan vinden en mocht ik een restaurant beginnen dan zal het op een plek moeten zijn waar ik deze rust kan vinden. Als ik terug ga naar Nederland zal ik tijdelijk bij mijn ouders wonen. Daar is gelukkig een mooi natuurgebied om de hoek. Ik raad het iedereen aan om regelmatig een wandeling te maken. De extreme wisseling van pure rust, stilte en sereniteit naar files met vrachtwagens, boodschappen moeten doen in een mall en de afleiding van mobiele telefoons, tv en laptops heeft mij nog meer doen beseffen hoe belangrijk ‘terug gaan naar de stilte in de natuur’ voor mij is. En het is al bekend dat het horen van auto’s (als je naast een snelweg woont) zelfs invloed heeft op hoe gelukkig mensen zich voelen in hun huis.

In deze eerste weken aan land heb ik al verschillende momenten gedacht dat ik de snelheid van gesprekken, de snelheid van gedachten en de snelheid van het nieuws bijna niet kan bijbenen. Waarom moet de wereld zo snel? Politica zullen wel gek moeten worden. Regels die snel moeten veranderen. Wetten die snel gemaakt moeten worden. Vroeger leerde ik dat mensen meer fouten maken als je sneller gaat. Volgens mij moeten we langzamer. Langzamer. Nog langzamer. Ja, nog langzamer. Gun jezelf een beetje rust vandaag. En volgens mij moeten we ook onze leiders meer tijd gunnen om de juiste beslissingen te maken zodat we niet gehaast in ‘half gebakken’ oplossingen terechtkomen die we later weer moeten aanpassen omdat het niet werkt. Misschien voelt het alleen voor mij zo omdat ik vanaf niets naar alles gegaan ben. Maar misschien maakt dat mijn zicht op zaken juist even een beetje realistischer. Ik zit er nog niet midden in. Ik heb de gedachten en het gevoel van de zee nog in me zitten en ik weet maar al te goed hoe het is om je telefoon uit te zetten. En geloof me…. dat voelt goed!

Terug komen in mijn ritme is lastig. Maar mijn ochtendritueel staat vast. Ook dat raadt ik iedereen aan. Maak een paar rituelen voor jezelf waar je tot jezelf kunt komen. Drink je koffie buiten met je gezicht in de zon. Ook al is het koud, het zal je goed doen!

Vandaag is het International woman’s day. Voor mij een dag om te beseffen dat er nog steeds veel gevecht nodig is om tot gelijkheid te komen. De wereld behandeld mannen en vrouwen nog steeds ongelijk. Er zijn nog steeds kindhuwelijken. Vrouwen worden nog steeds onderdrukt. Vrouwen verdienen nog steeds minder geld dan mannen voor dezelfde functie en er zijn nog steeds te weinig vrouwelijke leiders. Iedereen moet beginnen te beseffen dat succesvolle vrouwen, net zoals succesvolle mannen, soms hard moeten zijn en soms fouten moeten maken. Vrouwen mogen, net zoals mannen, risico’s nemen en dingen uitproberen. Dat is nodig. En mannen mogen, net zoals vrouwen,  gevoeliger en zorgzamer zijn. Mijn droom is dat de wereld gelijkwaardiger wordt, we samen zorgen en samen leiden. Internationale vrouwendag helpt ons herinneren dat we er nog niet zijn. Nog lang niet.

Vecht voor het goede, zeg nee, maak fouten, wees hard, verwen jezelf, gun jezelf rust, wees gevoelig, wees zorgzaam en wees lief voor elkaar.

Liefs,

Janneke

8 Comments

 1. Dag 13 alweer….. De tijd gaat inderdaad snel!
  Blijf nog heerlijk genieten van de slow motion!
  New York, ja dat moet je zien! Veel plezier met plannen maken en….. Ik verheug me alvast op dat je hier komt wonen!

  Liefs, mam

  Like

  1. dag lieve Muis….

   dank voor je prachtige verhaal. Op school leven collega’s en leerlingen mee en een paar klassen vroegen mij of jij, zodra je terug bent in Nederland, hier op school, tijdens mijn lessen, je verhaal wilt vertellen van je reis. Het is een boeiend en spannend avontuur en in je verhalen zitten veel levenslessen en wijsheden die belangrijk zijn voor jongeren die aan het begin zijn van hun volwassenheid. Ik ben zo vrij geweest om te zeggen dat je dat wel wilt…. Leuk hé….
   veel genieten, hardlopen, stilstaan, mediteren, bidden en liefde ontvangen en uitdelen aan de mensen om je heen…
   knuffel
   papaharry

   Liked by 1 person

   1. Een reden waarom ik schrijf is omdat ik anderen daarmee hoop te inspireren. Natuurlijk kom ik! Ik voel me vereerd en kijk ernaar uit!

    Like

   2. Geen vragen meer via WhatsApp. Liever een email. Alleen als het belangrijk is.

    Heb jij je aangifte Inkomstenbelasting 2017 ingestuurd? Vandaag, 30/4 is de laatste dag, tenzij je uitstel hebt aangevraagd

    Groetjes en een mooie dag Harry

    Liked by 1 person

   3. Hoi papa, ik heb mijn belastingaangifte al gedaan. Je mag me daarvoor best WhatsAppen. Maar terwijl ik minder online wilde stuurde je ineens dagelijks heel veel vragen. Grapjas.

    Like

 2. moi loiverd….
  Op school leven zowel leerlingen als docenten mee met je verhalen. Een aantal klassen vroegen, dat als je terug bent in Nederland of je dan je verhaal wilt delen tijdens één of meerdere van mijn lessen….. Ik ben maar zo vrij geweest en heb gezegd dat je dat wel wilde…. Je ervaringen zijn boeiend en je reis een groot avontuur. Daarnaast bevat het veel levenslessen die waardevol zijn voor jonge mensen die aan het begin staan van hun volwassenheid. We zien dus uit naar je komst…
  papaharry

  Like

Comments are closed.