Fijn om te weten….

In Nieuw Zeeland heeft Janneke Wietze en Janneke (we houden de namen even simpel) ontmoet op een terras bij het restaurant waar onze Janneke werkte in de bediening. Ze vertelde W&J dat ze naar Amerika wilde. W&J wezen haar toen op het berichtje van Alan  waarin hij vroeg om een cruemember. W&J zijn ervaren zeilers en hebben in Valdivia gewoond. Janneke van W heeft inmiddels contact gehad met de  consul van Nederland, dat is een vriendin van haar. Hoe bijzonder lopen dat soort meevallers dan toch. Harry en ik (ouders van Taya Janneke) hebben het gevoel zomaar veel lieve mensen cadeau te krijgen! Geweldig!

@ Wietze en Janneke; dank jullie wel voor alle informatie

  • Vraag die we hebben gesteld is (omdat wij die ook veel krijgen) Hoe laten ze Taya zinken?
  • En kan Taya niet vastgemaakt of opgetakeld worden aan het vrachtschip?

De vraag heb ik ook in de email gestuurd aan Wietze en Janneke; het antwoord volgt.

Wietze en Janneke schrijven:

“We hebben de laatste berichten gevolgd. Ook heeft Alan ons een bericht gestuurd met zijn overwegingen. We kunnen ons voorstellen dat de ‘ wat nu?’ vraag bij jullie op tafel ligt. Wietze is oud marineofficier en samen hebben we al zo’n 60.0000 zeemijlen gevaren. We weten dus een beetje wat er nu gaat gebeuren. Om jullie info te geven/ gerust te stellen daarom deze mail. We weten niet wanneer jullie weer met Janneke kunnen communiceren, dus deels is deze mail ook bedoeld om naar Janneke door te sturen als er contact is.

De transfer
Omdat we in Valdivia gewoond hebben, weten we dat grote schepen niet in de stad kunnen aanleggen. Hoogstwaarschijnlijk worden ze door een bulkcarrier opgepikt. Die verschepen houtsnippers naar China. Hun mazzel is dat het schip daar vandaan komt. Voor hetzelfde geld waren ze in China geëindigd! De haven voor bulkcarriers is Corral. Dat lijkt op de kaart dichtbij te liggen, maar is een lange gravelweg van Valdivia vandaan.
De transfer van Taya naar die bulkcarrier gaat als volgt: ofwel ze lanceren een bootje dat langszij komt en ze oppikt. Ofwel J en A gaan in hun bijboot en drijven langszij de carrier en klimmen via zo’n net omhoog. Dat soort grote schepen hebben deurtjes wat lager in de romp om loodsen binnen te laten.
Eenmaal binnen wacht het paradijs: warme douches, zachte bedden, schone kleren ( te leen van de bemanning) en vers eten. Wasrschijnlijk kunnen ze via een satellietverbinding bij hun mail. Mogelijk wordt de satelliettelefoon beschikbaar gesteld om naasten te waarschuwen.

Aankomst
Bij aankomst in Corral hopen we dat de Armada zich over hen ontfermt. Dat betekent: ze regelen kleding en een hotel. Hopelijk regelen ze ook transport naar Valdivia.

De marine (Armada) is verantwoordelijk voor veiligheid op zee en zal haar als getuige willen horen. Daarom is het ook van belang om alles goed vast te leggen nu het nog vers is

Valdivia is overigens een leuk stadje met prima verbindingen naar andere delen van Zuid Amerika.

Hartelijke groet, Wietze en Janneke”

 

Ik hoop dat dit bericht jullie ook goed doet. met hartelijke groet van Janneke the mom.