Vluchten of vechten….!

 

 

21 februari 14.49 uur

We hebben nog steeds de drogue dus als er een storm komt zijn we veilig… de drogue houdt ons recht. En dan gaan we nu een kleinere drogue gebruiken om te sturen. Maar het lijkt erop dat we anders opgehaald worden door een schip dat op onze route zit.. 100 miles bij ons vandaan ongeveer. Die komt dan vlak naast ons en dan moeten we met zo’n groot klimtouw met vierkante gaten langs de zijkant omhoog klimmen. We kunnen dan alleen het noodzakelijke meenemen zoals laptop, telefoon, camera en boekjes die ik geschreven heb en de bijbel die ik van papa heb. Ik zal de kusjessteen (die ik, sr. aan Janneke meegaf met heel veel kusjes erop van ons allemaal, voor moeilijke momenten) er ook in doen en een paar kaartjes die ik nog in het doosje heb. šŸ™‚ We drijven safe en het is rustig de komende dagen. Nadeel als ze ons komen halen is dat Alan dan zijn boot moet laten zinken. Dat is een voorwaarde en dan verliest hij veel… hij wilde Taya aan zijn zoon geven…. Maar hij vindt onze veiligheid belangrijker dus wat moet dat moet… Inderdaad erg dit. Ik hoop dat de drogue als stuur gaat helpen!!

 

21 februari…17.55 uur

Update… we zeilen met 2 reefs en Jib volledig en we gebruiken de kleine drogue als stuur. Dat werkt goed. De hele dag zijn er zo’n 30-40 vogels om ons heen waarvan twee enorme albatrossen. Ik heb er een paar video’s van gemaakt (van de drogue en de volgels). We zullen 4 uur’s wacht gaan houden omdat het sturen meer aandacht vraagt (af en toe trimmen we de lijn aan stuurboord zijde 5 cm korter of langer). Het lijkt erop dat het weer vandaag en morgen perfect is voor deze situatie. Vrijdag zullen we misschien wat meer wind hebben (20kn) dus dan moeten we nog even kijken hoe dat gaat maar we hebben er allebei vertrouwen in dat we Taya dichterbij land kunnen brengen. Als we hier nu opgehaald worden moeten we haar waarschijnlijk laten zinken of wordt het misschien eigendom van het leger van Chili. Dat is nogal een groot verlies. Mochten we het idee hebben dat ons leven in enige vorm in gevaar is dan doen we dat natuurlijk zonder enige twijfel, maar het lijkt erop dat we Taya misschien kunnen redden zonder onze levens in gevaar te brengen. We kijken het nog even aan. Met deze manier van sturen gaan we ongeveer 2 tot 3 kn dus duurt het iets langer (misschien 2-3 weken) voordat we in Valdivia zijn. We hebben veel hulp en iedereen houdt ons in de gaten. Mochten de redding nodig hebben dan komt dat zeker. Hier zitten twee doorzetters die er nog voldoende vertrouwen in hebben. Zelfs al moeten we nog even wat langer wachten op die warme douche.

Positie: 40.56′ S – 90.02′ W (bijna een nieuwe tijdzone van -6 naar -5)
COG: 80
SOG: 2.7

mom of Janneke: Als iemand die deze blog leest en hen wil aanmoedigen dan graag een bericht naar …. if anyone who reads this blog want to encourage them, please send an email to: kleurjed@gmail.com