Stuurboordroer verloren! op naar Puerto Montt

7 februari 2018

We zijn ons stuurboord roer verloren. Kort nadat ik wakker werd was Alan bezig met een tack. Toen ik kwam helpen voelden we dat het sturen erg lastig ging. Redelijk snel zei Alan dat we het roer verloren waren. Dat geloofde ik niet. Ik stelde voor om het water in te gaan om ernaar te zoeken. Op een of andere manier hoopte ik op een wonder. Maar dat was natuurlijk geen goed plan. Alan keek nog een keer en bevestigde dat het was afgebroken. Waarschijnlijk hebben we iets geraakt en het geluid verward met een klap van een golf tegen de boot. Na een tijdje drong het tot me door… we zijn een roer verloren. Ik heb ik er toen even een paar slechte woorden uitgegooid in verschillende talen. Alan zei niets. Toen ik hem vroeg om ook even iets slechts te zeggen zei hij nog steeds niets. Dus toen heb ik er voor hem nog een paar slechte woorden uitgegooid. Op discovery heb ik ooit eens geleerd dat door het hard roepen van een slecht woord de ‘pijn’ verminderd. Het werkt beter dan het roepen van gewoon woord zoals shampoo.

Gelukkig hebben we nog een roer aan bakboord maar als we de wind aan bakboord zijde hebben gaat die kant (incl. roer) gedeeltelijk uit het water en kan Taya niet goed sturen. We hebben net geprobeerd en het is mogelijk om in een hoek van ongeveer 110 graden downwind van de wind te gaan en alleen de fok gebruiken. Alan en ik hebben besloten om naar Puerto Monte te gaan. Het gaat goed met ons en Alan denkt erover of we misschien over een paar dagen of week het roer verplaatsen naar de andere kant zodat we onze koers kunnen verbeteren naar Puerto Monte. Maar dat kan alleen op een dag met bijna geen wind. Alan is dankbaar dat het nu geberude en niet verder naar het zuiden in het midden van een storm. Puerto Monte is alsnog ruim 1600 mile dus we gaan ons best doen om met deze handicap zsm veilig de haven binnen te varen.

Alan vroeg me hoe ik me nu voel. Mijn antwoord was dat ik het vooral heel erg vind voor hem omdat dit zijn droom is. Kaap Hoorn. We hebben nog overwogen om door te gaan omdat de afstand hetzelfde is maar de risico’s om in een storm terecht te komen en slecht te kunnen sturen zijn te groot. Alan is rustig en zegt dat het niet erg is. Een gedeelte van de droom was het onbekende dat nu inmiddels meer bekend is. Maar waarvan, voor nu, ook nog steeds een stuk onbekend zal blijven.

De waarom vraag ging nog door mijn hoofd. Maar dat zal altijd onbekend blijven. We kunnen blijkbaar niet altijd geluk hebben is mijn enige antwoord.

Liefs van een sterk team dat positief blijft tot het einde.

Alan, Taya en Janneke

1 Comment

  1. Oei wat spannend. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dan wel schreeuwt SHAMPOoooooo. Ik bewonder jullie moed, doorzettingsvermogen, vertrouwen en nog veel meer. Jullie zijn een sterk team. Knuff voor jullie.

    Like

Comments are closed.