Yeah!! Halverwege!!

1 februari

Gisteravond hebben we een oud seinvuur gebruikt, met een houdsbaarheid datum van 1997, om te vieren dat we halverwege waren. De helft is a big piece of a cake. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zoveel taart heb gegeten. Nu is de andere helft ook groot en hoogstwaarschijnlijk is dat iets minder een big piece of a cake. Het was een mooi oranje-rood gekleurd licht en Alan heeft er leuk mee staan zwaaien. Ik heb het gefilmd zodat hij het nooit meer vergeet. Het is tenslotte zijn oude jongensdroom die hij nu eindelijk waar maakt. Ik vroeg hem of alles gaat zoals hij verwacht had. Hij vertelde dat hij niet had verwacht dat we zo lang ‘vast’ zouden zitten in de thirties (30-39 graden zuid) en dacht dat we veel eerder direct naar de forties zouden kunnen gaan om de westenwind te gebruiken. We werden nu veel naar het noorden geblazen en hadden last van de hogedrukgebieden. Tja… Eddy Scott zei het al en we zien het overal ter wereld. Het weer doet niet meer wat het ‘hoort te doen’. De wind gaat alle kanten op, de lagedrukgebieden verlaatsen verder naar het noorden en blijven soms lang hangen op plekken waar ze niet horen te zijn. Dus ja… we zijn blij dat we nu eindelijk een paar dagen westenwind hebben op 42 graden zuid. Maar we hebben nu langzamerhand wel een gezonde spanning voor de tweede helft. Als we dichter bij land komen en in die trechter naar het zuiden gaan hebben we minder ruimte om uit te wijken voor een storm en verwachten we hogere golven en waarschijnlijk minstens 1 storm.

De golven zijn nu 4 tot 5 meter maar omdat er zoveel ruimte tussen zit is het wel indrukwekkend maar ben ik niet bang. We gaan langzaam omhoog en langzaam naar beneden. Prachtig als je bovenop een hele hoge golf bent en dan ineens in een diep dal kijkt. En in de verte zie je de krachtige enorme golven al aankomen. Ik heb geprobeerd het te filmen maar op camera is het bij-lange-na niet zo indrukwekkend als in het echt.

Het sporten elke ochtend is nog steeds erg leuk. Ik probeer mezelf iedere keer een beetje verder te pushen, net zoals ik bij de bootcamps van Lotte en Pieter heb geleerd. Wat kijk ik ernaar uit om dat weer te doen als ik terug ben! Het wordt langzamerhand ook iets kouder.

Nu is het midden op de dag 18 graden en ik heb een extra laag kleding aangetrokken. Een heerlijk lang wollen shirt. De vogels volgen ons nog steeds… we zijn bijna nooit alleen en vandaag zagen we ook weer een albatros.

Verder wil ik jullie allemaal nog van harte feliciteren met hare majesteit, princes Beatrix. 80 is prachtig zeggen we dan!

Mijn eerste wiskunde les ging over standard deviations waarbij ik soms ver in mijn geheugen moest graven om te bedenken dat de wortel het tegenovergestelde is van kwadraat en je kwadraat kunt gebruiken om een negatief getal positief te maken. Maar ik heb een uitstekende professor die het me goed kan uitleggen en heb het voor mezelf zo simpel mogelijk opgeschreven zodat ik het niet weer vergeet. Kort gezegd, ik ben erg blij met deze waardevolle prive-lessen!

De supermaan was/is prachtig om te zien, helaas was het te bewolkt om de eclips te kunnen zien en was er te veel beweging om een goeie foto te kunnen maken. Dus ik ben de supermaan maar gaan tekenen. De maan en sterren blijven een gevoel van veiligheid geven. Als ik naar ze kijk vergeet ik even alles wat er om me heen is en heb ik een moment van alleen maar genieten.

Het gaat goed. We zijn blij dat we over de helft zijn en we doen de laatste dagen gemiddeld 150 miles op een dag. We blijven sporten, dansen, leren, lezen, praten, pesten (het kaartspel), zingen en zeilen hijsen, reef’en en trimmen.

Liefs Janneke vanaf een 4 meter hoge golf (swell)

Positie: 42.39 S – 127.11 W