gedachtenspinsels…

Vandaag vroeg Alan of we voorgekookte havermout hadden. Het was namelijk erg snel klaar. We pakten een nieuwe verpakking en begonnen te lezen. Ergens onderaan in een hoekje ontdekten we nog iets leuks… ‘Made in New Zealand with local or imported ingredients’. Wat een grap. Er was ook maar 1 ingredient… 100% organic oats. Maar waar dat organic vandaan kwam weten we ook niet. Dat bracht het gesprek weer op hoe gevoelig mensen zijn voor marketing en dat bedrijven daarom dit soort misleidende informatie gebruiken wat eigenlijk niks zegt. En dat ik bij een eerdere baan vaak de feiten moest checken die meestal niet helemaal, in andere woorden helemaal niet klopten. Net zoals een biertje ‘Royal Dutch’ dat ze als Nederlands bier verkopen in Jakarta maar eigenlijk gemaakt wordt in Oost-Europa. Ze hebben alleen een BV geregistreerd in Enschede om het bier als Royal Dutch te kunnen verkopen. Ik vertelde Alan dat ik liever van de marktkoopman koop dan van een groot merk omdat ik dan weet naar wie het gaat en dat ik de persoon zelf vertrouw en het geld gun. Hij vertelde me dat hij daar net zo over dacht en zelfs het idee had om zijn dokter te vragen wat zijn normen en waarden zijn en op wie hij gestemd had. Gewoon om te weten of hij zijn geld aan hem gunt of liever aan iemand anders besteed. Sommigen vonden het raar, maar ik denk daar ongeveer net zo over.

Dat bracht het gesprek uiteindelijk zover dat ik een simpele (de exacte berekening mogen anderen doen) berekening maakte. In Nederland is het gemiddelde inkomen 35.000 euro per jaar. Daarvan gaat ongeveer 40% naar de overheid, 14.000 euro per jaar over ongeveer 45 jaar dat je werkt = 630.000 euro per huishouden. Dat breng je naar de overheid. En je stemt om te kiezen wie beslist wat ze ermee gaan doen. Als je niet stemt betekent dat dus ongeveer dat je 630.000 euro op straat legt en iemand het mag oprapen om ermee te doen wat ze willen. Bijvoorbeeld rijk rijker maken en arm armer. Als je wel stemt moet je dus in je achterhoofd houden dat die persoon jouw 630.000 ingelegd geld goed besteed. Zorgt voor goed onderwijs van je kinderen, goede zorg voor je vader die misschien ziek is en naar het ziekenhuis moet, goede zorg in het bejaardentehuis voor je moeder, je wilt op een goede weg rijden naar je werk en dan moet ook nog het drinkwater schoon zijn, je wilt je veilig voelen in het land en je wilt dat er voor de natuur gezorgd wordt etc. etc. Die persoon moet dus behoorlijk geniaal zijn om dat allemaal, met 630.000 euro per huishouden, in goede banen te leiden. Waag het dus niet om je leven op het spel te zetten door alles op een ‘gokje’ te zetten waarbij je alles kunt verliezen. Probeer zoveel mogelijk kennis op te doen om te weten dat je op iemand stemt die je kunt vertrouwen. Ik heb respect voor de mensen die ons land in goede banen proberen te leiden. Ik vertrouw ze genoeg om in Nederland te blijven wonen en ik hoop ergens iets te kunnen betekenen om ons land nog mooier te maken. Ik dacht vroeger dat politiek saai was maar het wordt voor mij steeds interessanter.

Alan en ik hebben plezier in onze gesprekken. Deze keer dachten we weer eens anders en dat is leuk. Oh en we zijn weer een uur vooruit gegaan in de tijd. We zitten nu in tijdzone -9 van UTM. En zeilen nu langs een soort onderzeevulkaan die zo hoog is dat het water maar 9 meter diep is! We gingen er eerst recht op af maar hebben onze koers gewijzigd zodat we er ruim omheen gaan. Daar had ik nog nooit over nagedacht… 9 meter!! De rest van de oceaan is meestal 3000 tot 5000 meter. Alan maakte een geintje dat je niet over die 9 meter wilt varen en er dan een walvis ligt te slapen. Dan zouden we ineens vast zitten.

Net ben ik tien keer door de boot gelopen van voor naar achteren. We moeten blijven bewegen… Soms begin ik de dag met planken in bed en ik heb salsa gedanst. Wel lastig om een draai te maken in een bewegende boot maar het lukte aardig.

Knuffel

Positie: S 41.13 W 149.05

N.B. Aan wie geef jij 630.000 ?