Titel: Power and Awe; the wind is powerfull and the ocean deep

We gaan, oh nee toch niet, zwemmen, we gaan toch!

Na een goede nachtrust werd ik wakker omdat ik Alan hoorde. Hij was eten aan het maken, een Engels ontbijt. Ik strekte me uit en gaapte ongeveer net zo hard als papa. Dat voelt lekker. Daarna pakte ik het Wellness magazine en las een stukje over Power en Awe. Over de betekenis en het gevoel wat je erbij kunt hebben. Vandaag had ik een nieuw gevoel bij deze woorden.

Power heb ik zeker gevoeld. Ik zit lekker in mijn vel en na het ontbijt gingen we Zorro (code 0) omwisselen voor de nieuwe Gennaker. Daarna ging Alan werken aan de watermaker en was ik aan het spelen met de koers en de zeilen. Het werkte. We gingen sneller. We gaan! Op een gegeven moment ging Alan met zijn boek, ja met zijn boek, naar het toilet. Je raad het al… juist op het moment dat hij net rustig zat te lezen ging de wind harder waaien waardoor we ineens scheef gingen en het zeil het water raakte. Ik riep naar binnen: “Alan, we gaan nu 8 knopen en de wind ging van 7 naar 13 knopen!! Het zeil raakt het water!! Wat wil je doen?” “I’m coming!” riep hij. En ja, we hebben toen snel de koers een beetje downwind gebracht en daarna snel de Gennaker naar beneden gehaald. Dat was een gevecht waarbij ik mijn hand een beetje heb verbrand (omdat ik geen handschoenen droeg en de wind ineens een harde ruk gaf aan de lijn/sheet die ik in mn handen had) en Alan zich in het zweet werkte om het zeil de boot in te krijgen. Goed. We begonnen met erg weinig wind en als je dan ineens van 4 knopen naar 14 gaat is dat eigenlijk ook wel weer fijn. Dan kom je tenminste ergens. Na deze actie heb ik ongeveer twee uur koude bierflesjes vastgehouden in mijn rechterhand om de pijn van mijn kleine brandwond te verzachten. En toen was ineens de wind ook weer ver te zoeken. Oh nee, we gaan toch niet.

Wil je zwemmen? Vroeg Alan. Euhm, ja? Wat is dat nou weer voor vraag, denk je dan. Midden op de oceaan. Iemand had het al wel tegen me gezegd. Als je midden op zee bent moet je gaan zwemmen en naar beneden kijken. Maar eerlijk gezegd stond ik daar nog niet om te springen. En ook weer wel.

Je moet bedenken dat ik ongeveer een maand geleden in Russell ben gaan zwemmen. Er zijn daar prachrige stranden. Toen we daar aan het zwemmen waren maakten we geintjes over haaien en toen we net 5 minuten het water uit waren kwam er iemand naar ons toe die vertelde dat hij daar het water niet meer in gaat, tenminste niet verder dan zijn knieen, omdat hij een keer een haai een zeehond heeft zien aanvallen. Daarna vertelde hij dat er best wel veel haaien zijn in Russell en ze daar in de buurt een broedplaats hebben.

Dus daar gingen we… het was tijd om te douchen. Ik haalde wat shampoo en zeep en deed mijn rode zwempak aan. Alan zorgde dat de boot bijna niet vooruit ging en gooide een touw uit de boot die we vast konden houden. Voor als de boot er ineens vandoor gaat. Ook erg geruststellend. Hij sprong het water in en ja, het zag er niet eng uit. Het water was 19,5 graden. Niet heel warm maar ook niet te koud. Het was mijn beurt. Ik stapte over het hekje aan de achterkant en stond klaar om te springen. Het diepe in. Ja, ECHT DIEP. Ongever 5000 meter. Ik dacht na over de walvissen, haaien, inktvissen en andere onbekende wezens die in een zee kunnen zwemmen. Die ochtend had er een plaatje gestaan, naast het stuk over het woord Awe, van een duiker naast een walvis en dan lijkt een mens ineens heeeeeeel klein. Dus zo voelde ik me ook. Ik probeerde een bommetje te maken maar die ging helemaal fout, waarschijnlijk door de lichte zenuwen, maar ik zwom! Het was spannend en een beetje koud. Ik pakte het touw vast en deed een poging om de duikbril op te zetten. Toen dat gelukt was keek ik naar beneden. Het touw ging ver naar beneden maar daarna zag ik geen einde. Alan, het is zo diep! Zei ik. Hij zei dat ik naar het zwaard van de boot moest kijken. Oh wat is die groot! Dat ding onder de boot is behoorlijk groot en onder water lijkt alles nog groter dus je kunt je voorstellen hoe ik me voelde in de grote zee…. heeeel heel heel klein. Alan zwom om de boot heen. Dat ging mij een stap te ver. Ik bleef dichtbij het trapje zodat een walvis of haai me niet kon pakken. Daarna zeepten we ons in, wasten we onze haren en dook ik er nog een keer in om alles uit te spoelen. Deze keer ging het iets beter maar alsnog voelt het onrealistisch, spannend en gek om als ieniemienie mensje in een reuzegrote zee te zwemmen.

Na het zwemmen zagen we een boei drijven en later een slipper. En toen zijn we begonnen om samen ons eigen liedje te schrijven. Oh, en…. het duurde het even maar de wind komt nu vanuit de juiste richting en we gaan weer volle kracht vooruit!

De power van de wind heb ik weer gezien vandaag en ik heb absoluut een gevoel van awe gehad. Het zwemmen, een prachtige zonsondergang en nu de ongelofelijke sterrenhemel met ontelbaar veel sterren. De maan is klein maar ik zie hem. En ik zag een vallende ster dus ik heb een wens gedaan. De wereld is mooi. Laten we ons best doen om dit nog lang zo mooi te houden.

Ik heb je lief

Mens, ik heb je lief
Wereld, ik heb je lief
Zorg goed voor haar
Wees lief voor elkaar

Janneke

Positie: S  37.21  W 157.25
Snelheid: 4.8 knopen
Windkracht: 10 knopen
Koers: 170

———————————————————————————————-

@Roosmarijn op ‘t Holt. Gefeliciteerd met je verjaardag!

N.B. sr. Harry en ik zijn ontroerd na het lezen van dit verhaal, we zijn trots en blij dat ons kind het durft “springen in het diepe”. Als kind heeft ze het geleerd vanaf de trap, springen! En nu… doet ze het 30 jaar ouder en 30x enger (vind ik sr. tenminste 😉  )

Het woord awe…. is niet in een woord uit te leggen in het Nederlands. Awesome; ontzagwekkend, grote bewondering…..

geniet weer van haar verhaal! met groet,

Janneke sr.

@ Roos van ons ook van harte!!