Alle beetjes helpen

 

DSCF6324.JPGDe foto naast mijn bed.
Deze foto heb ik naast mijn bed. Een man die op straat leeft. Het herinnert mij eraan dat ik gelukkig mag zijn met een bed, een dak boven mijn hoofd en elke dag iets te eten. Mijn droom is om de wereld een beetje beter en vooral eerlijker te maken. Dat doe ik door veel te leren over wat goed is en mijn best te doen om daar naar te leven. Alle beetjes helpen is mij ooit geleerd en daar geloof ik nog steeds in.

De uitspraak van Mahatma Gandhi
Het is niet simpel om de wereld beter te maken. Er is eigenlijk maar één ding waarin ik geloof en dat ik als uitgangspunt voor mezelf probeer te nemen. Dat is de uitspraak van Mahatma Gandhi:

“The world has enough for everyones need,

but not everyones greed.”

 

Mijn 30 dagen goed, gezond en groen challenge
Twee weken geleden ben ik begonnen met een 30 dagen uitdaging. Ik wilde 30 dagen proberen om alles wat ik koop biologisch, slavenvrij, organic, fair-trade, natuurlijk, gezond en free range te kopen. Het eerste wat ik merkte is dat het ontzettend duur is. Ik wist dat het duur was maar ik ben toch weer verbaasd dat het écht heel duur is! Mijn wekelijkse salaris gaat snel op aan basis boodschappen. Soms is een product niet eens beschikbaar en dan zijn er ook nog eens heel veel verschillende keurmerken. Namen van bedrijven en producten moet je al helemaal niet vertrouwen. Het gekste wat ik ben tegen gekomen vorige week was een hoveniersbedrijf Eco Lawn dat nep gras verkoopt! Op mijn vraag hoe dat eco kan zijn werd niet geantwoord.

Ik wacht op het moment dat er een app wordt ontwikkeld die me verteld hoe een bedrijf met z’n afval en schoonmaak omgaat. Daaraan kan je ongeveer zien of ze mens en natuurvriendelijk zijn. Het is namelijk heel eenvoudig om schoonmaakmiddelen te gebruiken waar geen giftige stoffen in zitten en er word gezegd dat reguliere schoonmaakmiddelen slecht voor het milieu zijn en euhm….. what?! kankerverwekkend?!. Ik heb deze informatie nog niet helemaal gefactcheckt maar geloof zeker dat het slecht is voor de gezondheid van degene die ermee moet schoonmaken.

Waar ik ook achtergekomen ben is dat de producten die het meest bekend zijn waarschijnlijk de meeste verantwoordelijk hebben voor slavernij, giftige stoffen op plantages of in producten en ontbossing. Ook hierbij heb ik geen feiten opgezocht maar ga ik nu maar even voor de ‘eenvoudige’ manier en volg ik de keurmerken die er nu zijn voor fairtrade, organic en adviseer ik voor schoonmaak baking soda en citroensap.

Maar de kosten zijn hoog en de verleiding is groot. Gisteren liep ik met Jen door de The Warehouse en dan ben ik ook bijna weer geneigd even een paar goedkope sokken te kopen. En toch doe ik het niet. Ik geloof niet dat het mogelijk is om voor 9 dollar 3 paar sokken te maken op een mens en natuurvriendelijke manier. Binnenkort maar eens online op zoek naar organic katoenen ondergoed en sokken en naar de tweedehandswinkel om daar een zwart t-shirtje te kopen voor mijn werk. Dan steun ik ook nog eens een goed doel.

Als ik met mijn collega’s praat hebben ze meestal totaal geen idee van deze zaken. Een 21 jarige collega wist niet eens wat slaven zijn en de Engelse chef koopt volgens mij zonder na te denken de goedkoopste producten. Op sigarettenpakjes staan verschrikkelijke afbeeldingen en teksten waarop je gewaarschuwd wordt voor de gevolgen van de slechte stoffen. Misschien moeten we dat ook doen met andere producten. Een kindslaaf op de verpakking van de meest bekende chocolade en koffie producten en vergif tekens, zieke arbeiders en waarschuwing voor kanker op voedsel, kleding en schoonmaakmiddelen. Het is confronterend maar volgens mij is het de waarheid en de goede weg is niet altijd de eenvoudige weg.

Mijn 30 dagen uitdaging op een rijtje: 

 • No waste… niet zomaar spullen of eten weggooien als het nog ‘werkt’
 • Koop tweedehands i.p.v. nieuw zodat er niks nieuws geproduceerd wordt
 • Koop groen, gif-vrij, eerlijk, (zo mogelijk) lokaal, slavenvrij
 • Gezond eten, sporten en goed slapen
 • Boeken lezen en verhalen schrijven waar de (zoektocht naar de) waarheid centraal staat
 • Minstens één goede daad doen per dag
 • Informeer jezelf: Bekijk van een paar merken die je normaal gesproken koopt of ze in betrouwbare nieuwsberichten staan i.v.m. slavernij of giftige stoffen

Het is nog niet elke dag gelukt maar ik ben een eind op weg.

Tot slot:

Je bent zelf verantwoordelijk voor de dingen (goed/slecht) die je in je lichaam stopt. Je kiest zelf naar wie of wat je je geld brengt (goed/slecht). Geef je geld, tijd & talent aan goed. De fluisterende waarheid is vaak moeilijk te horen maar als je waarheid zoekt zal je hem vinden. Je (on)bewuste keuzes zijn eenvoudig terug te vinden op je online bankafschrift en boodschappen bonnetje. Alle beetjes helpen, echt!

P.s.: Sorry for the Dutch writing. It’s saturday morning and I’m a bit lazy.

1 Comment

 1. Mooie doelen loiverd!!!
  Je bent weer goede wegwijzer…. Je verhaal stimuleert en herinnert me…….en….
  Lang leve de kringloopwinkel en marktplaats!…….

  Liefs!

  Like

Comments are closed.